Cagliari – miasto, które przez wieki chłonęło kulturę i tradycje przemierzających ją szlakami handlowymi i militarnymi narodów. Pełne pałaców, kościołów i zabytków z różnych stylów i epok daje nieskończone możliwości zwiedzania. Jednak to, co intryguje najbardziej to kuchnia sardyńska w wydaniu lokalnym. Gdzie szukać oryginalnych smaków w Cagliari? Gdzie zjeść w Cagliarii? I jakie dania warte są skosztowania?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Co zjeść w Cagliari?
Na kuchnię lokalną okolic Cagliari przez wieki wpłynęły liczne wymiany handlowe dzięki bliskości portu morskiego, do którego przybijały statki Pizańczyków, Genueńczyków i Katalończyków. Mimo tego kuchnia południowej Sardynii należała do biedniejszej, więc tradycyjne przepisy z regionu bazują na lokalnych produktach w tym w dużej mierze na owocach morza.
Wśród dań pierwszych największą popularnością cieszy się fregula cun cocciula będąca nazywana sardyńskim kuskusem, który składa się z małych kulek z pszenicy durum pieczonych w piekarniku podawanych często z małżami.
Równie powszechne jest spaghetti con arrizzonis, czyli po prostu spaghetti z jeżowcem najczęściej podawanym z karczochami lub szparagami. Wśród zup z owoców morza króluje niezmiennie cassola, przygotowywana ze skorupiaków i mięczaków, które uda się złowić danego dnia na morzu. Daniami opartymi na owocach morza są m.in. burrida a sa casteddaia, sa casteddaia aligusta oraz blanszowane homary.
Wśród dań mięsnych dużą popularnością cieszą się takie potrawy jak malloreddus a sa campidanesa, będące słynnymi na Sardynii plackami z sosem na bazie kiełbasy wieprzowej i kopru włoskiego. W Cagliari można zjeść również doskonałe mięso końskie, które w tym regionie jest bardzo popularne. Najbardziej powszechnym sposobem przyrządzania potraw w tej części wyspy jest grillowanie, można więc często natknąć się w lokalnych restauracjach na jagnięcinę, wołowinę i wieprzowinę przyrządzaną bezpośrednio nad ogniem.
Tym, co łączy Cagliari z resztą Sardynii, są przede wszystkim desery. Najczęściej spotykanym jest szczególnie pardulas będący niewielkim ciastkiem nadziewanym ricottą lub sporadycznie innym serem. Dużą popularnością cieszy się też sebadas, który składa się z dwóch naleśników z semoliny. Jest on także nadziewany serem, lecz w tym przypadku pecorino. Do smaku sebadas doprawiany jest cytryną i polewany najlepszym lokalnym miodem.
Gdzie zjeść w Cagliarii – Restauracja La Balena
Restauracja La Belena to jedno z bardziej popularnych miejsc w Cagliari. Zalewdie kilka minut samochodem od centrum miasta przy Via Santa Gilla specjalizująca się w kuchni włoskiej bazując głównie na owocach morza. Znajdujący się w zabytkowym budynku lokal, chociaż niewielki zachwyca prostą i świeżą kuchnią, serwując bardzo krótko kartę dań. Znana jest z dość niecodziennych ograniczeń jak zakaz proszenia o kawę, tosty czy wytrybowaną rybę. Mimo to tradycyjne podejście do kuchni sardyńskiej właścicieli przekłada się na wspaniałą symfonię smaków na talerzu. Średni koszt posiłku w tym lokalu nie przekracza zazwyczaj 20 €.
Kuchnia rybna w Stella Marina di Montecristo
Restauracja Stella Marina di Montecristo specjalizuje się w kuchni rybnej i znajduje się przy Via Sardegna. Pomimo rustykalnego wyglądu sali i niskich cen jest to miejsce bardzo popularne również w kręgach show-biznesu. Można m.in. podziwiać zdobiące ściany zdjęcia znanych osobistości z personelem lokalu, którzy byli gośćmi Stella Marina di Montecristo. Średnia cena za posiłek w tej restauracji dla jednej osoby to około 20 €.
Sabores w centrum Cagliari
Sabores to wyjątkowe miejsce przy Via Baylle nieopodal kościoła Sant Agostino. Przyciąga głównie lokalnymi wędlinami, które serwowane są w towarzystwie innych typowych dla Sardynii produktów. Dodatkowo w lokalu można spróbować rzemieślniczych piw, afoogato i lokalnych win głównie czerwonych. Za półmisek schabu, smalec, kiełbasę z konfiturą z mirtu i miodu można zapłacić od 10 € za osobę, do 30 € gdy wybierzemy dodatkowo kilka przepysznych trunków.
Gdzie zjeść w Cagliarii – Sardyńskie burgery w Bombas
Sardyńska alternatywa dla typowych wołowych burgerów w niecodziennym wydaniu. Przygotowywane w Bombas ze starannie wybranego mięsa burgery są serwowane z typowymi dla lokalnej kuchni produktami. Dumą lokalu jest zwłaszcza burger Balixi z mięsa z czerwonego wołu i kremu pecorino a jedna porcja kosztuje 18 €.
Su Cumbidu w historycznym centrum Cagliari
Restauracja Su Cumbidu znajduje się w zabytkowych murach Via Napoli w samym historycznym centrum Cagliari. To typowy sardyński lokal z drewnianymi stolikami, stłumionym światłem, kamiennymi ścianami i drewnianymi belkami sufitowymi. To jednocześnie główna restauracja w mieście, którą poleca się jeśli chodzi o dania mięsne. Jedną ze specjalności lokalu jest m.in. makaron con sugo di pecora. Średnia cena za posiłek wynosi od 15 € do 25 €.
Trattoria Lillicu w dzielnicy La Maria
Trattoria Lillicu znajduje się w jednej z najstarszych dzielnic Cagliari – La Maria przy Via Sardegna i specjalizuje się głównie w daniach z owoców morza. To idealne miejsce szczególnie na kolację we dwoje w towarzystwie najlepszego wina i wyśmienitych homarów. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza wszelkiego rodzaju przystawki z ryb i mięczaków, które podawane są w rustykalny sposób. Średnio za jeden posiłek w restauracji Lillicu trzeba zapłacić od 15 € do 25 € za osobę.
Gdzie zjeść w Cagliarii – Trattoria Del Porto Cagliari z widokiem na morze
Restauracja Del Porto Cagliari jak sama nazwa wskazuje, mieści się tuż przy porcie morskim Cagliari przy Via Roma. Prócz bajecznego widoku, jaki rozpościera się z okien tego lokalu, może poszczycić się wspaniałymi daniami rybnymi. To miejsce wręcz idealne dla rodzin z dziećmi i większych grup przyjaciół. Wcześniejsza rezerwacja może pomóc w dopasowaniu swoich preferencji lub wyborze dan z kuchni wegetariańskiej. Specjalnością lokalu jest jednak domowe taglionlini z małżami, kwiatami cukinii i bottargą. Posiłek dla jednej osoby to średnio koszt około 25 €.
Wykwintna Sa Domu Sarda
Jedną z bardziej eleganckich restauracji jest Sa Domu Sarda przy Via Sassari. To nadal stosunkowo tanie miejsce, ale swoje potrawy, chociaż tradycyjne potrafią przedstawić w nowoczesny sposób. Serwują wszystkie największe przysmaki kuchni sardyńskiej od fregoli po culurgiones z orzechami włoskimi i piniowymi. Średni koszt kolacji w tym miejscu to około 20 € za osobę.