Najbardziej wyborne produkty spożywcze z Sardynii

Tagi , , , ,

Każdy z nas z pewnością doskonale kojarzy kuchnię włoską. To właśnie ona jest uważana za jedną z najbardziej sycących i jedną z najsmaczniejszych na świecie. Całe kontynentalne Włochy noszą przydomek „smacznego” kraju i nie ma się co dziwić. Z całą pewnością nikt z nas- podczas wizyty we Włoszech – nie może odmówić sobie wyjątkowej pizzy na cienkim cieście, a także regionalnego spaghetti bolognese. Włoska kuchnia jest uważana za dość kaloryczną, jednak…wyjątkowo zdrową! Nie da się ukryć, że dosłownie każdy region ma swoje wyjątkowe wyroby, którymi może się pochwalić. Na szczególną uwagę zasługuje tu Sardynia, która zaoferuje nam pełny przekrój wybornych produktów spożywczych. Które z nich powinny nas zainteresować?

Warzywa i owoce uprawiane na Sardynii

Nie da się ukryć, że Sardynia to przede wszystkim wyspa, która słynie z uprawy owoców i warzyw. To właśnie tam posiadają one idealne warunki do tego, by się rozwijać, rosnąć i dawać owocne plony. Z pewnością słoneczna pogoda i wysoka wilgoć na Sardynii sprzyja uprawom tych owoców i warzyw, których możemy nie spotkać np. w naszym kraju. Tak więc jakie warzywa mają idealny warunki na Sardynii? Otóż przede wszystkim na potęgę uprawia się tam karczochy, marchewkę oraz słynne pomidorki „pachino”.

Warto zauważyć, że Sardyńczycy stawiają na ekologię i w ten także sposób starają się prowadzić swoje uprawy. Wobec tego można powiedzieć, że smak sardyńskich warzyw jest absolutnie nie do podrobienia! Jakie z kolei owoce cieszą się tam popularnością? Otóż są to przede wszystkim cytrusy!  Niesamowite soczyste i dorodne cytrusy. To właśnie na Sardynii znajdziemy ogrody z cytrynowymi i pomarańczowymi drzewami. Oczywiście nie może zabraknąć również winogron. To właśnie z nich produkowane jest lokalne wino, więc malownicze pola usłane winogronowymi krzewami, na stałe wpisały się już w krajobraz tej wyspy.

Ekologiczne pomidory rosnące na łodydze. Lokalne gospodarstwo rolne. , licencja: shutterstock/Autor Eevrymmnt
Ekologiczne pomidory rosnące na łodydze. Lokalne gospodarstwo rolne. , licencja: shutterstock/Autor Eevrymmnt

A może sardyński chleb?

Tak naprawdę Sardynia ma swoją, wyjątkową i często niezrozumiałą dla nas, Europejczyków kuchnię. Jednocześnie tak szeroki przekrój smaków i zwykle jest to kwestia, która do tej wyspy przyciąga nas zdecydowanie najchętniej. Warto pod uwagę wziąć chociażby sardyński chleb, który nie ma sobie równych. Jest on miękki i wyjątkowo puszysty z chrupiącą skórką. Co więcej, do specyficznych wypieków chlebowych zalicza się również pane carasau. Jest to pochodna sardyńskiego chleba, która jednocześnie zasługuje na większe uznanie. Są to niewielkie i wyjątkowo cieniutkie placuszki, które są przygotowywane głównie przez kobiety.

Co ciekawe, tajemnica pane carasau wynika z ich energicznego i dynamicznego zagniatania z udziałem dużej siły. Panie z pewnością muszą się mocno namęczyć, by taki wypiek powstał, jednak na przestrzeni lat stał się symbolem tej wyspy i jej naczelnym przysmakiem. Znajdziemy  na Sardynii wiele miejsc, w których będziemy mogli zarówno sardyński chleb jak i pane carasau spróbować w wersji oryginalnej! 

Makarony i inne produkty prosto z Sardynii

Jeśli wybierzemy się na Sardynię, to z całą pewnością musimy spróbować także wielu innych, wybornych produktów, które są prawdziwym symbolem tej wyspy. Oczywiście na Sardynii dokładnie tam samo jak w całych kontynentalnych Włoszech uwielbiane są przede wszystkim różnorodne pasty i makarony. Jednak mieszkańców Sardynii nie zadowoli tradycyjne spaghetti! Na Sardynii bowiem makarony są produktem prestiżowym i wyjątkowym. Warto zwrócić szczególną uwagę na:

  • gnocchi malloreddus – ten rodzaj makarony pieszczotliwie określany jest mianem „małego, sardyńskiego gnocchi”. Tradycyjnie przygotowywane jest to danie w towarzystwie kiełbaski oraz sosu pomidorowego. Z pewnością makaron ten warty jest tego, by go skosztować!
  • ravioli sardi – to również rodzaj makaronu, gdyż tradycyjne, sardyńskie ravioli zagniatane jest z jajecznego ciasta. Ravioli sardi jest jednak formowane na kształt niewielkich pierożków z nadzieniem z serka ricotta. Oczywiście dopuszcza się także inne rodzaje nadzienia, jednak to riccota jest zgodna z tradycyjnym, sardyńskim przepisem.
  • makaron su filindeu – to popularny i najrzadszy makaron, który przygotowywany jest tylko i wyłącznie na Sardynii. Wykonuje się go z ciasta z kaszy manny, a następnie naciąga i składa w taki sposób, by powstały z niego jak najcieńsze nitki. Rosół z takim makaronem z pewnością będzie smakował wyjątkowo!
  • makaron lorighittas – makaron ten jest symbolem Sardynii. Dlaczego? Otóż można śmiało powiedzieć, że jest on po prostu piękny! Powstaje on z ręcznie zaplatanego ciasta, a po ugotowaniu przybiera formę plecionego warkocza.

Oczywiście makarony to nie jedyne produkty spożywcze, którymi może pochwalić się ta słoneczna wyspa. Warto skusić się na to, by spróbować salami z Sardynii. Jest ono wyjątkowo pikantne w smaku, co nie wszystkim może przypaść do gustu. Oprócz tego Sardynia słynie z produkcji serów- głównie pleśniowych, a także ze swojego lokalnego wina i likierów. Jak więc widać, wybornych i unikatowych produktów spożywczych na tej wyspie nam z pewnością nie zabraknie. Może warto niektóre z nich zabrać do Polski?

Poprzedni

Latarnie morskie na Sardynii

Sardynia poza sezonem – dlaczego warto ją odwiedzić?

Następny

Dodaj komentarz