Potrawy, które musisz spróbować będąc na Sardynii

Tagi , , , , ,

Sardynia to druga pod względem wielkości wyspa, która administracyjnie przynależy do Włoch. Nie da się ukryć, że obecnie wyspa ta cieszy się wśród turystów ogromnym zainteresowaniem. Głównie wynika to z faktu, że Sardynia ma niesamowicie wiele do zaoferowania. Słynne stały się jej plaże, miasta pełne zabytków czy malownicze parki krajobrazowe. Okazuje się, że to co przyciąga turystów na Sardynię to przede wszystkim jej specyficzna kuchnia. Choć jest to część Włoch, to mimo wszystko sardyńskie restauracje zaskakują swoich gości regionalnymi potrawami, których nigdzie indziej z pewnością nie uda się nam spotkać. Wobec tego, jakich dań koniecznie musimy spróbować podczas pobytu na Sardynii, a także które restauracje nam je zaserwują?

Typowo włoskie dania

Wiele osób wybiera się w podróż na Sardynię właśnie po to, by poznać tę niecodzienną i o wiele bardziej oryginalną stronę włoskiej kuchni. Zwykle samą kontynentalną część słonecznej Italii kojarzymy głównie z makaronami- spaghetti bolognese oraz carbonara podbija od wielu już lat polskie podniebienia, oraz z pizzą. Z kolei kuchnia Sardynii jest nieco bardziej zróżnicowana i co najważniejsze, błędne jest przekonanie, że dominują w niej tylko i wyłącznie ryby i owoce morza. Warto zauważyć, że włoska kuchnia zwykle uważana jest za dość sycącą i kaloryczną. Jednak to co najbardziej ją wyróżnia, to bez wątpienia wyjątkowa aromatyczność.

Pieczone gnocchi ziemniaczane z pomidorem i boczkiem
Pieczone gnocchi ziemniaczane z pomidorem i boczkiem, licencja: shutterstock/By MariaKovaleva

Niektórzy z nas z pewnością uważają, że Włosi zakochani są w sosie pomidorowym oraz oregano. Znów można powiedzieć, że nic bardziej mylnego. Włoska kuchnia- choć rzeczywiście wykorzystuje ogromne ilości sosu pomidorowego, to jednak nie traktuje go jako podstawy swoich dań. Dodatkowo oprócz oregano we włoskich daniach znajdziemy tymianek, rozmaryn, bazylię czy kolendrę. Wszystko to sprawia, że włoskiej kuchni i typowo włoskich dań nie da się pomylić z żadnymi innymi. W tym wszystkim jednak kuchnia sardyńska staje się prawdziwą perełką.

Kulinarna strona Sardynii

Nie da się ukryć, że prawdziwa, kulinarna strona Sardynii rozpoczyna się tam gdzie nie ma turystów. Być może zabrzmi to dziwnie, jednak popularne restauracje na wyspie, które oblegane są przez turystów, nie będą nas wstanie niczym zaskoczyć. Dominuje tam włoska kuchnia, ubarwiona sardyńskimi akcentami. Jednak już tam, gdzie kończy się komercjalizm i zaczyna prawdziwa, kulinarna strona Sardynii podróżni będą mogli spróbować najpopularniejszych dań regionalnej kuchni. Sardynia- kuchnia jej jest wyjątkowo bogata oraz różnorodna. Do najsmakowitszych i jednocześnie najczęściej przygotowywanych dań na tej magicznej wyspie można zaliczyć:

  • Ravioli culingionis – ravioli to z całą pewnością danie, które popularne jest w całych Włoszech. Jednak ravioli culigionis to już wyjątkowy przysmak Sardynii. Można powiedzieć, że ravioli te przypominają najpiękniejsze, ręcznie lepione pierogi na świecie. Przypominają one kłos zboża, który uważany jest za symbol dobrobytu. Czym one są nadziewane? Otóż klasyczna wersja zakłada farsz z sera owczego pecorino, ziemniaków oraz mięty.
  • Malloreddus – to z kolei nic innego jak kultowe, sardyńskie gniocchi. To kultowe danie obiadowe, które podawane jest razem z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Oczywiście nie brakuje także aromatycznych przypraw.
  • Sebadas – sebadas to nic innego jak słodko- słony deser, który zachwyci nasze podniebienia i sprawi, że będziemy chcieli poprosić o dokładkę. Co ciekawe, deser ten zamówimy również pod nazwą „seadas”.  To smażone na głębokim oleju i polane miodem „pierogi”, które zostały przygotowane z kruchego ciasta. W środku znajduje się roztopiony i miękki ser, który rozpływa się w ustach.
  • Macceroni – danie także znane jako maccarones de busa. To jedno z bardziej wyjątkowych dań jakie możemy skosztować na Sardynii. Okazuje się, że makaron ten robiony jest w całości- od początku do końca- na drutach. Co ciekawe, makaron ten ma wyjątkowo charakterystyczny kształt. Są to bowiem rurki, z maleńką dziurką w środku. Zwykle są one podawane z rustykalnym sosem, z którym i tak świetnie się one komponują.
Restauracja na Sardynii (Włochy) z widokiem na morze, tradycyjna włoska kuchnia
Restauracja na Sardynii (Włochy) z widokiem na morze, tradycyjna włoska kuchnia, licencja: shutterstock/By Shevchenko Andrey

Najpopularniejsze restauracje, gdzie spróbujesz sardyńskich dań

Każdy turysta, który zamierza odwiedzić Sardynię z pewnością będzie mógł zagubić się w gąszczu restauracji i knajpek z włoskim jedzeniem. Baza gastronomiczna Sardynii jest bowiem świetnie rozbudowana i co najważniejsze, różnorodna. Nie we wszystkich lokalach uda się nam bowiem spróbować wyżej wymienionych, tradycyjnych dań kuchni sardyńskiej. Wobec tego jakie restauracje na Sardynii są sprawdzone i zjemy tam lokalne specjały? Otóż:

  • Ristorante Ispinigoli – jest to restauracja w malowniczej wiosce Dorgali, która specjalizuje się tylko i wyłącznie w lokalnej kuchni.
  • Tratoria Lilicu – to kolejna sprawdzona restauracja, w której zjemy dania regionalne. Znajduje się ona w samym centrum Cagliari.
  • Ristorante Artu – to kolejna restauracja, w której rozsmakujemy się w sardyńskich specjałach. Znajdziemy ją w niewielkim miasteczku Iglesias.

Kulinarna strona Sardynii to nie tylko ryby i owoce morza. To tak naprawdę wiele, fascynujących dań, których podczas wycieczki z pewnością trzeba spróbować.

Poprzedni

Jak działa transport publiczny na Sardynii?

Katedry i bazyliki na Sardynii

Następny

Dodaj komentarz