Ryby i owoce morza, jakie musisz spróbować na Sardynii

Redaktor: Klaudia (Korektor: Krzysztof Kołodziejczyk) Tagi , , , ,

Poniżej przygotowaliśmy przewodnik po rybach i owocach morza, które można łowić na Sardynii. Na tej wyspie możesz skosztować typowej kuchni włoskiej oraz niepowtarzalnej sardyńskiej. W wielu restauracjach serwowane są klasyczne dania pochodzące wyłącznie z Sardynii oraz bardziej rozpoznawalne włoskie dania z makaronem i krewetkami. Przekąski, przystawki, obiady, kolacje czy smaczne desery zapewnią Ci niesamowite doznania smakowe podczas wakacji na Sardynii. Szczególną uwagę zwrócą owoce morza z Sardynii.

  • jakie dania są najpopularniejsze na wyspie oraz co warto spróbować podczas wakacji na Sardynii? odpowiedzi szukaj w poniższym artykule;
  • jeżeli przebywać będziesz w Cagliari, Alghieri czy innej miejscowości, to jak na talerzu podajemy Tobie listę potraw specyficznych dla regionu, dodajemy też przy okazji fajne adresy restauracji serwujących ryby i owoce morza;
  • w tekście szukaj ponadto fajnej wycieczki kulinarnej.

Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Ryby łowione na Sardynii

Dno morskie wokół Sardynii jest w większości skaliste z kilkoma piaszczystymi obszarami. Spadek głębokości następuje dość blisko brzegu, szczególnie w północno-wschodniej i wschodniej części wyspy, gdzie głębokość szybko spada do 500 m.

Sardynia jest wyspą, dlatego też ryby i owoce morza są tu podstawą w kuchni. Tuńczyk to jedna z najważniejszych ryb na Sardynii. Z tuńczykiem związana jest kultura Sardyńczyków ich historia oraz tradycja. Nazwa sardynek pochodzi od nazwy wyspy, a nie odwrotnie. Te małe i dość tłuste rybki występują dość obficie wokół wyspy Sardynii.

Stintino, Sardynia, Włochy. Łodzie rybackie w porcie
Stintino, Sardynia, Włochy. Łodzie rybackie w porcie, licencja: shutterstock/By Sardiniazoom

Popularne sardyńskie dania z ryb

Bottarga

Charakterystycznym rybnym przysmakiem jest bottarga – ikra tuńczyka lub barweny szarej, która jest suszona na słońcu, solona i prasowana. Bottarga z tuńczyka charakteryzuje się jasnopomarańczowym kolorem po przekrojeniu. Ma wyjątkowo delikatny smak. Zazwyczaj jest tarta lub krojona w plastry, ale nigdy nie jest gotowana! Podaje się ją raczej jako przystawkę na chlebie lub w towarzystwie pokrojonych karczochów. Bottarga doskonale komponuje się również z makaronem, z cytryną i oliwą z oliwek. Co ciekawe, według mieszkańców wyspy, Bottarga pochodzi z Cabras – małego miasteczka leżącego na zachodnim wybrzeżu wyspy.

Owoce morza na Sardynii

Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą po Sycylii, leżącą na Morzu Śródziemnym. Na wyspie oprócz ryb, dużą popularnością cieszą się owoce morza. Występuje tu wiele gatunków małży (np. vongole) oraz ośmiornice, kalmary czy krewetki. Ich mięso jest bardzo zdrowe, soczyste i delikatne. Bardzo popularne są tu moscardini (małe ośmiornice) z warzywami, takimi jak mirinzana (bakłażan), faba (bób) i carciofi (karczochy). Na wyspie znajduje się także jedna z największych winiarni w Europie – Sella & Mosca. Wino doskonale komponuje się z daniami z ryb i owoców morza.

Spaghetti z jeżowcem

Zakochasz się w tym daniu, jeśli lubisz surowe owoce morza. Najlepszym czasem na skosztowanie ricci di mare jest okres od listopada do kwietnia, kiedy to trwa sezon na jeżowce. Zabroniono zbierania jeżowców w innych okresach roku. Możliwe jest zebranie tylko ograniczonej liczby jeżowców przez jednego rybaka w celu ochrony tego gatunku.

Radzimy odwiedzić Castelsardo lub Santa Teresa di Gallura, aby spróbować wyśmienitych dań z ricci di mare. Idealnym winem pasującym do spaghetti z jeżowcami jest Cannonau z Sardynii – mocne czerwone wino, które podkreśla intensywny smak jeżowca.

Kuchnia Sardyńczyków

Kuchnia sardyńska charakteryzuje się dużą różnorodnością oraz faktem, że została wzbogacona poprzez liczne interakcje z innymi kulturami śródziemnomorskimi. Dania na Sardynii dzielą się na te pochodzące z lądu i żywność pochodzącą z morza. Kuchnia sardyńska jest uważana za część diety śródziemnomorskiej, która została ogłoszona przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe.

Świeże smażone sardynki z ziołami i przyprawami, licencja: shutterstock/By Steidi
Świeże smażone sardynki z ziołami i przyprawami, licencja: shutterstock/By Steidi

Kuchnia z okolic Cagliari

Typowe potrawy z Cagliari to còciula e cotza a sa schiscionera (małże i omułki gotowane na patelni), fregula cun còciula (fregula z małżami), burrida a sa casteddaja (na bazie suma, octu i orzechów włoskich), cassòla (zupa łącząca różne rodzaje ryb, skorupiaków i mięczaków), s’aligusta a sa casteddaja (homar po cagliaritańsku) oraz spaghitus cun arritzonis, czyli spaghetti z jeżowca z karczochami lub dzikimi szparagami.

Lokal, który warto odwiedzić: Trattoria da Serafino – restauracja serwuje wyśmienite ryby i owoce morza. Można tu zamówić na przykład carpaccio z bottargi, risotto z owocami morza czy ośmiornice przyrządzane na kilka sposobów.

Dania z Oristano, Cabras i Bosa

W kuchni typowej dla obszaru Oristano, jeziora w okolicy Cabras w miejscowości Bosa, często występuje węgorz. Innym tradycyjnym produktem jest sa merca, którą robi się z solonej barweny i ziół.

Lokal, który warto odwiedzić: Trattoria Portixedda – to restauracja w miescie Oristano, która serwuje przede wszystkim owoce morza. Furorę robią smażone kalmary.

Dania w Alghero

Kuchnia Alghero odzwierciedla wpływy katalońskie, o czym świadczy kataloński sposób przyrządzania homara, gotowanego z pomidorami, selerem i cebulą, któremu towarzyszy sos z cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Lokal, który warto odwiedzić: Ristorante Il Pesce D’oro – restauracja specjalizuje się w katalońskiej kuchni rybnej. W menu znajdziesz na przykład paelle z owocami morza, suquet de peix (wyborny gulasz rybny) czy zarzuela (potrawkę rybną).

sardinian pasta with clams, italian cuisine, fregula con vongole, fregola con arselle
Sardyński makaron z małżami, licencja: shutterstock/By bonchan

Kuchnia w Sulcis

Wzdłuż wybrzeża Sulcis znajdują się jedne z najstarszych łowisk tuńczyka w basenie Morza Śródziemnego. Tutejsza kuchnia pozostaje pod wpływem Genui i opiera się na połowach tuńczyka błękitnopłetwego i związanych z nim produktach, takich jak: bottarga, musciame, buzzonaglia, lattume i Tabarchin cascà.

Uwaga – wycieczka dla Ciebie! Proponujemy degustacje wykwintnych potraw ze świeżych owoców morza podczas rejsu wycieczkowego z Palau po sardyńskim archipelagu Maddalena. Szczegółów atrakcji szukaj pod tym adresem internetowym.

Autor: Magdalena Łydka

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl


Najlepsze hotele na Sardynii

Poprzedni

Jakie zwierzęta spotkamy na Sardynii?

Wycieczka z Sardynii na Korsykę – jak ją zorganizować?

Następny

Dodaj komentarz