Poniżej przygotowaliśmy przewodnik po rybach i owocach morza, które można łowić na Sardynii. Na tej wyspie możesz skosztować typowej kuchni włoskiej oraz niepowtarzalnej sardyńskiej. W wielu restauracjach serwowane są klasyczne dania pochodzące wyłącznie z Sardynii oraz bardziej rozpoznawalne włoskie dania z makaronem i krewetkami. Przekąski, przystawki, obiady, kolacje czy smaczne desery zapewnią Ci niesamowite doznania smakowe podczas wakacji na Sardynii. Jakie dania są najpopularniejsze na wyspie oraz co warto spróbować podczas wakacji na Sardynii?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Ryby łowione na Sardynii
Dno morskie wokół Sardynii jest w większości skaliste z kilkoma piaszczystymi obszarami. Spadek głębokości następuje dość blisko brzegu, szczególnie w północno-wschodniej i wschodniej części wyspy, gdzie głębokość szybko spada do 500 m. Sardynia jest wyspą, dlatego też ryby i owoce morza są tu podstawą w kuchni. Tuńczyk to jedna z najważniejszych ryb na Sardynii. Z tuńczykiem związana jest kultura Sardyńczyków ich historia oraz tradycja. Nazwa sardynek pochodzi od nazwy wyspy, a nie odwrotnie. Te małe i dość tłuste rybki występują dość obficie wokół wyspy Sardynii.
Popularne sardyńskie dania z ryb
Bottarga
Charakterystycznym rybnym przysmakiem jest bottarga – ikra tuńczyka lub barweny szarej, która jest suszona na słońcu, solona i prasowana. Bottarga z tuńczyka charakteryzuje się jasnopomarańczowym kolorem po przekrojeniu. Ma ona delikatny smak. Zazwyczaj jest tarta lub krojona w plastry, ale nigdy nie są gotowana! Podaje się ją raczej jako przystawkę na chlebie lub w towarzystwie pokrojonych karczochów. Bottarga doskonale komponuje się również z makaronem, z cytryną i oliwą z oliwek. Co ciekawe, według mieszkańców wyspy, Bottarga pochodzi z Cabras – małego miasteczka leżącego na zachodnim wybrzeżu wyspy.
Owoce morza na Sardynii
Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą po Sycylii, leżącą na Morzu Śródziemnym. Na wyspie oprócz ryb, dużą popularnością cieszą się owoce morza. Występuje tu wiele gatunków małży (np. vongole) oraz ośmiornice, kalmary czy krewetki. Ich mięso jest bardzo zdrowe, soczyste i delikatne. Bardzo popularne są tu moscardini (małe ośmiornice) z warzywami, takimi jak mirinzana (bakłażan), faba (bób) i carciofi (karczochy). Na wyspie znajduje także jedna z największych winiarnii w Europie -Sella & Mosca. Wino doskonale komponuje się z daniami z ryb i owoców morza.
Spaghetti z jeżowcem
Zakochasz się w tym daniu jeśli, lubisz surowe owoce morza. Najlepszym czasem na skosztowanie ricci di mare jest okres od listopada do kwietnia, kiedy to trwa sezon na jeżowce. Zabronione jest zbieranie jeżowców w innych okresach roku. Możliwe jest zebranie tylko ograniczonej liczby jeżowców przez jednego rybaka w celu ochrony tego gatunku. Radzimy odwiedzić Castelsardo lub Santa Teresa di Gallura, aby spróbować wyśmienitych dań z ricci di mare. Idealnym winem pasującym do spaghetti z jeżowcami jest Cannonau z Sardynii – mocne czerwone wino, które podkreśla intensywny smak jeżowca.
Kuchnia Sardyńczyków
Kuchnia sardyńska charakteryzuje się dużą różnorodnością oraz faktem, że została ona wzbogacona poprzez liczne interakcje z innymi kulturami śródziemnomorskimi. Dania na Sardynii dzielą się na te pochodzące z lądu i żywność pochodzącą z morza. Kuchnia sardyńska jest uważana za część diety śródziemnomorskiej, która została ogłoszona przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe.

Kuchnia z okolic Cagliari
Typowe potrawy z Cagliari to còciula e cotza a sa schiscionera (małże i omułki gotowane na patelni), fregula cun còciula (fregula z małżami), burrida a sa casteddaja (na bazie suma, octu i orzechów włoskich), cassòla ( zupa łącząca różne rodzaje ryb, skorupiaków i mięczaków), s’aligusta a sa casteddaja (homar po cagliaritańsku) oraz spaghitus cun arritzonis, czyli spaghetti z jeżowca z karczochami lub dzikimi szparagami.
Dania z Oristano, Cabras i Bosa
W kuchni typowej dla obszaru Oristano, jeziora w okolicy Cabras w miejscowości Bosa, często występuje węgorz. Innym tradycyjnym produktem jest sa merca, którą robi się z solonej barweny i ziół.
Kuchnia w Sulcis
Wzdłuż wybrzeża Sulcis znajdują się jedne z najstarszych łowisk tuńczyka w basenie Morza Śródziemnego. Tutejsza kuchnia pozostaje pod wpływem Genui i opiera się na połowach tuńczyka błękitnopłetwego i związanych z nim produktach, takich jak: bottarga, musciame, buzzonaglia, lattume i Tabarchin cascà.
Dania w Alghero
Kuchnia Alghero odzwierciedla wpływy katalońskie, o czym świadczy kataloński sposób przyrządzania homara, gotowanego z pomidorami, selerem i cebulą, któremu towarzyszy sos z cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Naturalna kuchnia i przyprawy
Sardynia to pachnąca wyspa o bogatych tradycjach. Obecnie Sardynia jest głównym producentem szafranu we Włoszech. Oregano to kolejna typowo sardyńska przyprawa. Oregano sardyńskie rośnie dziko w górach i jest uprawiane na równinach Turri, gdzie występuje żyzna gleba i panuje odpowiedni klimat. Sardynia jest także znaczącym producentem pieprzu cayenne. Pieprz kajeński z Sardynii jest szczególnie ostry i ma niezwykle intensywny zapach.
Autor: Magdalena Łydka